Forsiden til Gunnar Hasle hjemmeside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Biologiske fun facts på Facebook

 

Vaksiner ved reiser til Bali

På Reiseklinikken følger vi konsekvent Folkehelseinstituttets anbefalinger når det gjelder hvilke reisevaksiner og malariamedisiner vi anbefaler. Husk at reisemedisin ikke bare er vaksinasjon. Se våre generelle infeksjonsforebyggende forholdsregler.

Ved korte turistreiser til Bali anbefales hepatitt A-vaksine. FHI anbefaler samtidig å oppdatere barnevaksinene, selv om det ikke er noen nevneverdig risiko for å få de sykdommene vi vaksinerer mot i barnevaksinasjonsprogrammet under reiser. Dette dreier seg om en generell beskyttelse av befolkningen, anbefalt av WHO og Folkehelseinstituttet: Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (én sprøyte). Om foreldrene har nektet MMR-vaksine, er det aktuelt å ta den i forbindelse med reiser. Om man er født mellom 1960 og 1970 kan det være usikkert om man har hatt meslinger eller har fått meslingvaksine, og da er det viktig å få vaksinen, for meslinger er en farlig sykdom å få i voksen alder.

Ved lengre opphold, og ved opphold i nær kontakt med lokalbefolkningen, det som Folkehelseinstituttet kaller Gruppe II-reiser må det vurderes individuelt under konsultasjonen.
- Ved reiser over en måned anbefaler vi tyfoidvaksinen Vivotif®, som også kan gi beskyttelse mot de vanlige Salmonellaartene.
- Helsearbeidere som skal håndtere sprøytespisser bør ha hepatitt B-vaksine.
- BCG-vaksine anbefales til helsearbeidere og bør vurderes til dem som skal oppholde seg på Bali i mer enn tre måneder.
- Om man skal bo på landsbygda i nærheten av rismarker bør man ha vaksine mot japansk encefalitt, men de fleste skal ikke det.
- Den nye vaksinen mot denguefeber bør vurderes av alle som reiser til Bali, og i hvert fall de som har hatt denguefeber før.
- De som skal håndtere pattedyr (for eksempel veterinærer og dyrepleiere) må ha rabiesvaksine. Man kan uansett overveie rabiesvaksine om man skal oppholde seg i flere måneder på Bali. Man skal unngå nærkontakt med hunder. Det er også et godt råd å ikke sloss for maten om en ape prøver å stjele den. Det forekommer rabies på Bali, og anti-rabiesimmunoglobulin er neppe tilgjengelig. I praksis må man fly til for eksempel Bangkok om man blir bitt av en hund eller en ape.

Det er ikke malaria på Bali, og på naboøya Lombok er risikoen liten. Om man reiser lenger øst i Indonesia bør man bruke malariamedisin, i tillegg til å forebygge myggstikk.

De viktigste risikoene ved reiser er trafikkulykker og drukning, og ikke minst hiv. De siste årene er fall i forbindelse med at man tar selfies blitt den tredje vanligste årsaken til ulykker på reiser.

Se også siden Ex phil/Ex fac på Bali.

Denne siden ble sist oppdatert: 14. juni 2023.


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold