Forsiden til Gunnar Hasle hjemmeside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Biologiske fun facts på Facebook

 

Exphil/Exfac på Bali

Det er ganske mange som tar Exphil/Exfac på Bali, og det finnes også en rekke andre studietilbud. Man bor på hotell eller student-hostel, og spiser på restauranter, og det blir likevel billigere enn å studere i Norge. Når man spiser på restaurant har man ingen kontroll på mathygienen. Det er lurt å ikke skulle prøve alle restauranter, men holde seg til steder der en selv og medstudentene har erfart at maten er trygg.

Folkehelseinstituttet anbefaler å ha oppdaterte barnevaksiner (difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, som tas som en kombinasjonssprøyte: Repevax® eller Boostrix Polio®), hepatitt A og
tyfoidvaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler ikke vaksiner mot kolera (Dukoral®), hepatitt B og japansk encefalitt til disse studentene, men mange vaksinasjonskontor vil nok tilby flere av disse vaksinene. På Kry Reiseklinikken følger vi Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Surfing og dykking er aktuelle fritidsaktiviteter. Se reisendes sikkerhet.

Det forekommer rabies på Bali, og de hinduistiske myndighetene vil ikke iverksette avlivingskampanjer av løshunder ved utbrudd. Hverken antirabies-immunoglobulin eller rabiesvaksine er garantert tilgjengelig. I praksis må man fly til for eksempel Bangkok om man blir bitt av en hund eller en ape. Man kan overveie rabiesvaksine om man skal oppholde seg i flere måneder på Bali. Man må unngå nærkontakt med hunder. Om man blir bitt er det viktig å vaske såret så snart som mulig, og søke lege samme dag. Bør man vaksineres mot rabies før opphold på Bali? Dette er et eksempel på avveining mellom ønsket om sikkerhet og økonomi. I et cost per life saved-perspektiv er det neppe lønnsomt å vaksinere alle som skal til Bali, men dette er noe man betaler selv, og som man må vurdere selv. Veterinærer og andre som skal håndtere levende pattedyr må selvfølgelig ha vaksinen. Forresten er det et godt råd å ikke sloss for maten om en ape prøver å stjele den.

Det forekommer denguefeber på Bali, så det er en vaksine alle burde overveie å ta. Uansett bør man gjøre det man kan for å forebygge myggstikk.

Det er ikke malaria på Bali, og på naboøya Lombok er risikoen liten. Om man reiser lenger øst i Indonesia bør man bruke malariamedisin, i tillegg til å forebygge myggsttikk.

De viktigste risikoene ved reiser er trafikkulykker og drukning, og ikke minst hiv. De siste årene er fall i forbindelse med at man tar selfies blitt den tredje vansligste årsaken til ulykker på reiser.


Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold