Forsiden til Gunnar Hasle hjemmeside       Hvilke vaksiner trenger jeg?       Biologiske fun facts på Facebook

 

Reiseapoteket, herunder beredskapsmedisiner ved ekspedisjoner, jordomseilinger, og andre reiser langt utenfor allfarvei

I utgangspunktet trenger ikke vanlige turister å ha med seg så mye, stort sett er det helsetjenester og apotek på alle vanlige turistmål, og man skal være veldig langt utenfor allfarvei for at man skal være mer enn en dagsreise fra nærmeste apotek (i Norge kommer man for eksempel fra Oslo til Trondheim på en dag). Vi anbefaler bare apotekets småskadepakke, eventuell malariamedisin, myggrepellent og én solkrem med høy faktor til bruk om man har fått for mye sol, eller man skal ut på en tur der det er umulig å beskytte seg godt nok med dekkende klær. I tillegg kommer selvfølgelig eventuelle medisiner man bruker hjemme.

Hvilken malariamedisin man skal bruke avhenger av hvor man skal reise. Alle som oppholder seg i malariaområde må sove under permetrinimpregnerte myggnett

Stort sett trenger man ellers bare å ha med de medisinene man vanligvis bruker, foruten plaster (Apotekets sårpakke er praktisk) og et sårrensemiddel, for eksempel Klorhexidin i vandig løsning. Midler for å stoppe diaré skal kun brukes i nødsfall, som ved fly-/bussreiser, ellers bør diaréen få gå sin gang.

Når det gjelder solbeskyttelse, se under Villmarksmedisin.

Forskyvning av menstruasjon.

Livsviktige medisiner (insulin, prednisolon, cyclosporin A, thyroxin, Marevan m.m.) bør man ha noe av i hotellsafen. Under flyreiser må medisinene tas med i håndbagasjen.

Kulltabletter skal ikke brukes, det hjelper ikke mot diare, og kan redusere effekten av andre medisiner man tar. Tabletter med melkesyrebakterier har ingen dokumentert effekt. Det kan være lurt å ha med seg stoppende midler for å kunne gjennomføre for eksempel bussturer.

Det er sjelden anbefalt å ha med seg egne sprøytespisser om man ikke selv er helsearbeider, da det kan føre til problemer ved grensepasseringer.

Det er tillatt ha med seg beroligende og sterke smertestillende medikamenter (i Norge kalt A- og B-preparater) for en måneds eget forbruk til Schengen-land om man har med en attest fra et apotek, som bekrefter at disse medisinene er lovlig forskrevet av lege. Søknadsskjema og regelverk er utlagt på Legemiddelverkets hjemmeside.

Utenfor Schengenområdet er det ikke tilrådelig å ta med seg A- og B-preparater i det hele tatt, om det ikke er helt nødvendig (som for eksempel epileptikere som bruker Rivotril). I så fall må det klareres med det enkelte motagerland. Norske leger har ingen myndighet til å overstyre det enkelte land regelverk med en legeattest. I verste fall kan man bli tiltalt for narkotikasmugling.

Andre medisiner kan man ta med seg for ett års forbruk i Schengenområdet, uten spesielle formaliteter.
Alle medisiner man har med seg skal være i originalpakning.

Ved reiser der man vil være langt unna medisinsk hjelp, som ekspedisjoner, jordomseilinger og sosialantropologiske feltarbeid kan det være aktuelt å ha med seg blant annet antibiotika og syutstyr. Det vil være naturlig å ta med cloxa-/dicloxacillin (Ekvacillin/Diclocil 500mg x 4) mot alvorlige hud- og bløtdelsinfeksjoner, ciprofloxacin (Ciproxin 500 mg x2) mot alvorlige mave-tarm-infeksjoner og urinveisinfeksjoner, metronidazol (Flagyl 400 mg x 3) i tillegg ved blodig diaré), penicillin tabletter (1g x 3) mot luftveiseinfeksjoner, kloramfenikol øyesalve, klorhexidin i vandig løsning og i sprit, samt Malarone eller Lariam som beredskapspakke mot malaria. Ved penicillinallergi kan man bruke azithromycin (Azitromax 500 mg x 1 i tre dager) mot luftveisinfeksjoner. Azitromycin kan også brukes mot diaré som er resistent mot ciproxin o.l. Det er også lurt å ha med seg et antihistmin og paracetamol. Smertestillende medisiner som står på listen over narkotika kan skaffe problemer i de landene man kommer til som turist. Venfloner og sprøyter anbefaler noen å ta med, men forutsetningen for å ha nytte av det er jo at det også er medisiner som skal gis i sprøyteform, og personell som kan administrere det. Jeg tror at man i dag kan forutsette at sykehus som behandler turister har rene sprøyter uansett hvor i verden man blir innlagt.

Alle deltagerne i en ekspedisjon bør ha gått førstehjelpskurs, og i hvert fall noen av dem bør ha lært å sy sår. Førstehjelpsutstyret må inneholde sterile hansker, nåleholder, kirurgisk pinsett, saks, tråd med nål: Supramid 3-0, bandasjeutstyr og enkelt spjelkeutstyr.

Sist oppdatert 3. mai 2016.

Søk i dette nettstedet:


Viktig informasjon og forbehold